Paragraaf 2 + 3


De Amerikaanse en Franse revolutie

De Amerikaanse revolutie

Aan het begin van de 17e eeuw kwamen de eerste kolonisten van in totaal 13 kolonies naar Noord-Amerika en stichtten ze de eerste kolonie: Virginia. De nieuwe Amerikanen die werden geboren, voelden zich nauwelijks Brits, en ze wilden zo veel mogelijk zelf kunnen beslissen, 

wat lukte tot 1763, toen de Britten na hun oorlog met Frankrijk meer geld nodig hadden en besloten om nieuwe belastingen te heffen in Amerika. Dat leidde tot rellen en protesten van de kolonisten, want die vonden namelijk dat de Britten geen belastingen mochten heffen zolang Amerika niet was vertegenwoordigd in het Britse parlement: ‘No taxation without representation’. De sfeer tussen de twee landen verziekte steeds verder, totdat uiteindelijk, in 1775, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog begon. In die oorlog nam het Amerikaanse Congres op 4 juli 1776 de Onafhankelijkheidsverklaring aan. Aan het einde van de oorlog, in 1783, erkenden de Britten de verklaring en werd Amerika een zelfstandig land.

De onafhankelijkheidsverklaring van Thomas Jefferson:

‘Wij beschouwen deze waarheden als vanzelfsprekend: dat alle mensen als gelijken geschapen zijn. Dat zij van hun schepper bepaalde onvervreemdbare rechten hebben gekregen. Dat daartoe behoren: leven, vrijheid en het nastreven van geluk. Dat de mensen om deze rechten te beschermen regeringen hebben 

ingesteld die hun gezag alleen ontlenen aan de instemming van degenen over wie ze regeren. En dat, wanneer een regeringsvorm met deze doeleinden in strijd komt, het volk het recht heeft hem te veranderen of af te schaffen en een nieuwe regering in te stellen.

Na de Amerikaanse revolutie

Na de Amerikaanse revolutie, toen Groot-Brittannië Amerika had erkend als zelfstandig land, had Amerika een eigen bestuur nodig. De vraag was wat voor bestuur.

De Amerikaanse leiders besloten er een federatie,

een verbond van staten, van te maken. Hierbij besliste de centrale regering over zaken die de staten samen moesten regelen, maar alles binnen één staat mocht de staat zelf bepalen. De staatsvorm van de VS werd in 1789 vastgelegd in de eerste geschreven grondwet in de wereldgeschiedenis, waarbij de driemachtenleer van Montesquieu werd toegepast:

  1. De wetgevende macht kwam in de handen van het Congres.
  2. De uitvoerende macht kwam in handen van de president.
  3. De rechters werden volkomen onafhankelijk.

Het Congres bestond uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. In de Senaat had elke staat twee afgevaardigden en in het Huis van Afgevaardigden hing het aantal zetels van een staat af van het inwonertal.

Naast de grondwet werd ook een Bill of Rights aangenomen waarin de grondrechten van burgers stonden: vrijheid van godsdienst, recht op een eerlijk proces en verbod op een wrede straf. De Amerikaanse Revolutie was de eerste democratische revolutie in de geschiedenis, de president en andere bestuurders werden gekozen door het volk.

Ontevredenheid in Frankrijk

Tegen het einde van de 18e eeuw was de Franse schatkist nagenoeg leeg, en de bevolking gaf de schuld aan de Franse Koningin Marie Antoinette. Zij gaf erg veel geld uit aan dure kleding en grote feesten, terwijl de bevolking het steeds zwaarder kreeg. De werkelijke oorzaak van de Franse schulden waren de oorlogen die Frankrijk voerde. Om

ervoor te zorgen dat er weer wat geld in de pot kwam, besloot Lodewijk XVI in 1788 om voor het eerst in 175 jaar de Staten-Generaal bijeen te laten komen, zodat ze afspraken konden maken over meer belastingen voor de adel en geestelijken. De burgers wilde dat er een einde kwam aan de voorrechten van adel en geestelijkheid. Door de verlichting waren ze zich bewust geworden van de onredelijkheid van de standenstaat. In mei van 1789 kwamen de Staten-Generaal in Versailles bijeen. Het was de bedoeling te praten over de financiële crisis, maar er ontstond direct ruzie over de manier waarop gestemd zou worden. Omdat de standen het niet eens werden, besloten de burgers om zonder adel en geestelijkheid verder te vergaderen. Ze riepen zichzelf uit tot Nationale Vergadering en verklaarden dat zij alleen het Franse volk vertegenwoordigden. De koning liet toen de vergaderzaal sluiten, en de 600 burgers weken uit naar de kaatsbaan in de buurt. Daar legden ze samen een eed af dat ze pas uit elkaar zouden gaan als ze een nieuwe grondwet hadden geschreven die ervoor zorgde dat de koning niet meer het alleenrecht had. Vlak daarna begon de Franse revolutie.

Er zijn historici die zeggen dat Lodewijk XVI met het bijeenroepen van de Staten-Generaal zelf de revolutie heeft begonnen, omdat hij toegaf dat er meer inspraak moest komen, maar deze niet echt gaf, de boosheid hierover is het begin van de revolutie.

De Franse Revolutie

Overal in het hele land kwamen boeren in opstand. Honderden kastelen, kloosters en landhuizen werden aangevallen en verbrand. De Nationale Vergadering was ondertussen klaar met hun Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger, en hier stond o.a. in dat alle mensen ‘vrij en met gelijke rechten’ waren geboren. De

koning en koningin werden door een meute woedende burgers gedwongen om in Parijs te gaan wonen. In Juni 1791 probeerde het koningspaar te vluchten, maar net voor de grens werden ze herkend en teruggebracht. Twee maanden later was de nieuwe grondwet af. Het parlement kreeg de wetgevende macht en de koning moest ze uitvoeren. Frankrijk was een constitutionele monarchie geworden. Maar dat vonden radicalen niet genoeg. In 1792 werden honderden edelen en geestelijken die ervan verdacht werden te heulen met Oostenrijk, de vijand, afgeslacht door de bevolking. Er kwam een nieuwe volksvertegenwoordiging, waarvan de leden met algemeen mannenkiesrecht gekozen werden. De monarchie werd afgeschaft en de koning werd veroordeeld tot de doodstraf wegens landverraad. Na de dood van de koning viel de macht in de de handen van een groep radicale revolutionairen, de Jacobijnen. Zij jaagden fanatiek op ‘verraders’ en ‘vijanden van de revolutie’, tot ze in 1794 hun macht kwijt raakten. Zo’n 40.000 mensen stierven door de Jacobijnen. De Franse revolutie eindigde in 1799, toen Napoleon Bonaparte een staatsgreep pleegde en alle macht naar zich toetrok.

In Frankrijk wordt de 14e van juli nog steeds elk jaar gevierd, omdat dit het begin van de revolutie was, die ze nog steeds noodzakelijk vinden.

Overeenkomsten en verschillen tussen de Franse en de Amerikaanse revolutie

Overeenkomsten:

  1. De grootste overeenkomst is dat er zowel in Frankrijk als in Amerika ontevredenheid was bij de derde stand, en dat de eerste en tweede stand meer rechten hadden.
  2. Beide revoluties begonnen door een opstand van burgers die tegen het huidige bestuur waren.
  3. In allebei de revoluties werd gebruik gemaakt van geweld (wapens)
  4. In Frankrijk en Amerika worden de uitkomsten van de revoluties nog altijd gevierd. In Frankrijk op de 14e van juli het begin van de revolutie gevierd, omdat ze deze nog steeds noodzakelijk vinden. In Amerika vieren ze op de 4e van juli de aanname van de Onafhankelijkheidsverklaring (Fourth of July).

Verschillen:

  1. Het grootste verschil is dat de revolutie in Amerika daadwerkelijk een democratie heeft veroorzaakt.
  2. In Frankrijk kwamen ze binnenlands in opstand en in Amerika kwam er een opstand tegen het moederland van de kolonie.
  3. In Amerika ging de revolutie over de onafhankelijkheid en in Frankrijk over het geld en de rechten van burgers.
  4. In Amerika was het gevolg van de revolutie onafhankelijkheid van dertien staten, met elk een eigen bestuur, een centraal bestuur voor landsbelangen en een grondwet. Waarmee Amerika had bereikt wat ze wilden bereiken met de revolutie. In Frankrijk verloren de 1e en 2e stand hun voorrechten, de koning had geen absolute macht meer en kregen een dienstplicht. Maar Napoleon pakte daarna weer de absolute macht waardoor de revolutie was afgelopen. In Frankrijk lukte dus wat de Fransen voor ogen hadden, maar dit was toen Napoleon de macht naar zich toe trok voorbij. Terwijl Amerikanen nu nog steeds in een onafhankelijk land wonen, wat ook het doel van de Amerikaanse revolutie was.

Welke revolutie leidde tot een democratisch bestuur?

Van de twee revoluties die in deze muurkrant staan beschreven, heeft er één geleid tot een daadwerkelijk democratisch bestuur. Dat was de Amerikaanse revolutie. Het democratische bestuur van Amerika (dat nu nog steeds bestaat) is te herkennen aan meerdere dingen, zoals het feit dat de regeringen werden gekozen door het volk, de gelijkheid, de vrijheid van godsdienst in Amerika en de trias politica.

In tegenstelling tot de revolutie in Amerika, heeft de revolutie in Frankrijk niet bepaald gezorgd voor een (langdurend) democratisch bestuur. Het jaar 1799 wordt gezien als het einde van de revolutie, want Napoleon kwam in dit jaar aan de macht als alleenheerser. De Franse staat veranderde in een keizerrijk, hierna veranderde de staat nog meerdere keren van bestuursvorm.