Opdracht
Wij moesten in dit project een werkstuk maken over een zelfbedachte polis en hier ook een film over maken.
Film
Link naar de film: https://www.youtube.com/watch?v=WBLcERkCYes
Werkstuk
Naam polis:
De naam van onze polis is Pancratius, omdat dit een Griekse naam is met de betekenis ‘opperste heerser’. Als dictator ben je de opperste heerser.
Landschap:
Ons landschap is een bos met in het midden onze akropolis. Het is een rots/bergachtig gebied, net na de uitmonding van de Rhône.
Akropolis:
Onze akropolis is een heuvel met een grote stad en een fort.
Wij hebben onze polis hier gesticht omdat de ligging perfect was, zo bij het water van de Rhône, op een bergje.
Te vinden in:
Onze polis is te vinden in Frankrijk, Marseille, waar nu (2018) Bouches-du-Rhône ligt.
Agora:
Onze agora is een groot open plein, met aan de zijkanten drie tempels en het huis van de dictator. In het midden van het plein staat een klein podium waarop de dictator haar toespraken houdt. Daarnaast staan een paar stenen bankjes voor de toeschouwers.
Op dit plein is ook de markt.
Handel:
Omdat onze polis vlakbij het water is, worden onze spullen vaak met de boot gebracht. Wij handelen in kleding en sandalen want we hebben zeven heel goede kleermakers in onze stad. De spullen die wij binnenkrijgen zijn dingen als graan.
Overgenomen aspecten:
Wij geloven in goden, we hebben volksverhalen, we hebben wetten waar iedereen zich aan moet houden, we hebben een leger en we burgers met net andere rechten dan de anderen.
Andere staatsvormen:
Democratie:
Democratie komt uit de Griekse woorden demo’s (het volk) en cratos (de wil) dus eigenlijk de wil van het volk. In deze bestuursvorm mag het volk meebeslissen (direct & indirect).
Aristocratie:
Hier was een groepje rijken of aanzienlijken die zichzelf de beste vonden aan de macht.
Oligarchie:
Hierbij had een kleine adellijke groep mensen de macht (dit is erfelijk).
Tirannie:
Hier kwam iemand vaak met geweld aan de macht. Dit was een alleenheerschappij.
Monarchie:
Werd bestuurd door een koning die aan de macht kwam door erfopvolging.
Sociale piramide van Pancratius:
Dictator
Mensen van Adel
Rijke Mensen, Militairen en Ambtenaren
Binnenstadse burgers
Boeren en buitenstadse burgers
Slaven
Slavernij:
Slaven zijn toegestaan, per persoon mag je maximaal 3 slaven hebben. Als er teveel slaven zijn worden ze vermoord en opgegeten door de dictator. Een slaaf word je door te stelen, te bedriegen of te vermoorden. Ook als je door ons verslagen bent.
Beschrijving dictatuur:
Een dictatuur (of alleenheerschappij) is een regeringsvorm waarin alle macht bij één persoon (een dictator) of bij een kleine groep mensen, bijvoorbeeld een politieke partij, junta of familie, berust.
Wij hebben deze gekozen omdat wij deze manier van regeren interessant vonden en omdat andere manieren al waren gekozen.
Goede sprekers debat:
- Lina is onze beste spreker. Dit komt door haar interesse in politiek, ze oefent heel vaak met debatteren en presenteert bijna elke dag.
- Akram is onze een-na-beste spreker.
Goede sprekers Polis:
De goede sprekers in onze polis trekken vaak veel macht naar zich toe. Onze beste spreker die we in tijden hebben gehad is nu ook onze dictator. Onze dictator wist 90% van de bevolking ervan te overtuigen dat zijn ideeën goed zijn.
Anderen staatsvormen geen macht:
Andere staatsvormen krijgen niet de macht omdat wij een sterke politiek hebben opgebouwd, en omdat er in de grondwet staat dat de dictatuur onze bestuursvorm is.
Burger worden:
Je kan burger worden als jij een man bent en allebei jouw ouders zich hebben ingeschreven om burger te worden. Dit betekent dat wanneer zij een kind krijgen deze een burger kan worden. Ook ben je een burger als jouw vader dit ook al was.
Woord voor anderen:
Wij noemen “anderen” Xenopolisten.
Mensen komen naar onze polis:
Wij zorgen dat anderen naar onze polis komen door veel te reizen en mensen te vertellen waarom onze polis zo goed is.
Onze polis gelijk aan andere poleis:
Onze polis bevindt zich net als de meeste poleis op een heuvel. Er lopen goede wegen naartoe. Ook handelen we veel met andere poleis.
Mensen zouden naar onze polis komen, omdat er veel welvaart is. Er zijn veel dingen te doen, dus de kans dat je aan een goede baan komt is groot.
Mythe:
Ver voor Pancratius werd gesticht, woonde hier een stam. Deze stam werd aangevallen door een andere, rondtrekkende stam. Het gevecht duurde dagen, en er vielen vele slachtoffers. Na de derde dag hard gevochten te hebben, waren er nog maar twee mensen over. De twee sterkste mannen van de verschillende stammen.
Hun gevecht begon en na een minuut werd al duidelijk dat ze enorm aan elkaar waren gewaagd. Ze ontweken elkaars aanvallen, ze doken op de ander af, ze rolden door het gras, kortom: ze waren gelijk aan elkaars krachten.
In de lichtblauwe hemel, ver boven de mannen, ontstond een licht, een felle flits. Een soort straal duwde hen beide achteruit, een paar meter van elkaar af. De wolk naast ze veranderde in een gezicht. Het gezicht van een godin, Aphrodite, de godin van de liefde. Ze vertelde de mannen te stoppen. En dat deden ze. De twee brachten alle slachtoffers naar een paar helers in de buurt.
Ze spraken af elkaar niet meer te zien als vijanden. De sterkste man van de stam die daar woonde ontmoette een vrouw uit de andere stam, zij werden verliefd. Ze trouwden en kregen kinderen. Deze kinderen waren onze over-over-over-overgrootouders.
De rondtrekkende stam vertrok weer na twee weken en vestigde zich een paar kilometer verderop in vriendschap.
En dit allemaal door Aphrodite.
Sage:
Ver voor Pancratius werd gesticht, woonde hier een stam. In deze stam zat de man Pancratius. Hij was de sterkste man uit de stam. Op een dag werd de stam aangevallen door een andere, rondtrekkende stam. Het gevecht duurde dagen, en er vielen veel slachtoffers. Na de derde dag gevochten te hebben, waren er nog maar twee mensen over. De twee sterkste mannen van de stammen, waaronder Pancratius.
Hun gevecht begon, ze waren erg aan elkaar gewaagd, heel erg. Ze ontweken en blokkeerden elkaars aanvallen.
Moeheid overviel ze, ze konden niet meer…
... weg concentratie, weg kracht… niks meer.
De andere man viel om, op dat moment wist Pancratius ‘dit is mijn kans’, hij greep zijn zwaard en haalde uit…
Er waren veel doden gevallen, maar er waren een paar mensen met grote wonden, die nog wel in leven waren. Hij haalde een paardenwagen en bracht steeds een paar mensen naar een plek waar helers zich hadden gevestigd.
Er waren ook overlevenden van de andere stam. Maar Pancratius was een edel man, dus heeft ook hen naar de helers gebracht.
Toen de meeste mensen weer bijna de oude waren, werden de huisjes opnieuw opgebouwd. Pancratius ontmoette een vrouw van de andere stam. Ze werden verliefd, trouwde en kregen kinderen, die kinderen waren onze over-over-over-overgrootouders.
Legende:
Ver voor Pancratius werd gesticht, woonde hier een stam. Deze stam werd aangevallen door een andere, rondtrekkende stam. Het gevecht duurde dagen, en er vielen vele slachtoffers. Na de derde dag gevochten te hebben, waren er nog maar twee mensen over. De twee sterkste mannen van de stammen.
Hun gevecht begon, ze waren erg aan elkaar gewaagd, heel erg. Ze ontweken en blokkeerden elkaars aanvallen.
Moeheid overviel ze, ze konden niet meer…
... weg concentratie, weg kracht… niks meer.
Een van de mannen viel om, op dat moment wist de ander ‘dit is mijn kans’, hij greep zijn zwaard en haalde uit…
Deze man, deze man is degene waardoor wij hier nu zijn. Hij trouwde en kreeg kinderen, dat waren onze over-over-over-overgrootouders.
Goden die wij aanbidden:
Wij aanbidden Aphrodite, geboren uit het bloed van Uranus op de zee, hiermee de oudste godin, godin van liefde, vruchtbaarheid, schoonheid en beschermster van flora en fauna. Omdat zij de schoonheid van onze stad uitstraalt, en ze heeft onze stad gered van de aanvallers.
Ook aanbidden we Ares, zoon van Hera en Zeus, oorlog, krijgslust. Omdat wij goed beschermd zijn tegen vijanden en klaar voor een eventuele oorlog, ook beschermt hij ons als we worden aangevallen.
Orakel:
Het orakel is een oeroude olijfboom in het midden van de polis, deze boom heeft elk jaar de meeste olijven. Hier komen vaak pelgrims naartoe en de godin Aphrodite ook. Via haar kon de bevolking communiceren met het orakel.
Wie houden wij aan? Plato of Aristoteles?:
Wij houden Aristoteles aan.
Want Aristoteles ziet in de verandering het streven naar perfectie. Terwijl Plato juist denkt dat alles vergaat en niets zeker is. Onze Polis ziet het goede in mensen en niet het slechte.
Onze filosofie:
Aristoteles ziet in verandering het streven naar perfectie. Plato denkt dat
alles vergaat en niets zeker is. Onze Polis ziet het goede in mensen en niet
het slechte, want iedereen verdient een tweede kans.
Onze uitspraak:
Wij hebben de uitspraak: “Goede mensen hebben geen wetten nodig om te weten waar hun verantwoordelijkheid ligt en slechte vinden wel een achterpoortje.” Dit hebben wij gekozen omdat ons volk het goede in zichzelf ziet en het goede in zichzelf bereikt.
Tempels:
De tempels zijn van de steensoort seleniet gemaakt. Aan de buitenkant zie je veel hoge zuilen. Ze zijn meestal ongeveer 15 bij 25 meter groot, maar we hebben er ook een paar die soms wel drie keer zo groot zijn. Bijna alle tempels zijn toegankelijk voor iedereen (behalve voor slaven) mits je een klein offer achterlaat (een kwart van de offers gaat naar de dictator en de adel).
Er staan een standbeeld van Aphrodite of een van Ares in elke tempel. Dit zijn ook de goden die wij daar aanbidden.
We offeren elke maand een dier aan Ares en Aphrodite. Ook offeren we één mens (meestal een misdadiger die al zijn zonden goed probeert te maken) per jaar.
Zuilen:
Wij gebruiken de Korinthische zuil voor onze tempel. Dit vinden wij goed passen bij het thema van de liefde. Want wij aanbidden Aphrodite, de godin van de liefde.
Standbeelden:
In onze polis hebben wij niet heel veel standbeelden. Door de hele polis verspreid, zo’n zes (waarvan 4 voor de heilige god van de liefde, Aphrodite).
Maar de mensen hebben thuis ook nog vele beeldjes en dergelijke om Aphrodite (en andere goden) te aanbidden.
Zwakke plekken polis:
Zwakke plekken hebben we bijna niet. In de oorlog worden wij bijgestaan door Ares, God van de oorlog. En wij herstellen heel snel in een oorlog, daar zorgt Aphrodite met haar liefde voor.
Aanvallen polis:
Aanvallen zullen we nooit uit onszelf doen. Dit doen we alleen bij een uitdaging van de vijand. Als we dan aanvallen, worden we geholpen door Ares.
Aanvallen debat:
Nadelen van de Democratie:
- Langzame besluitsvorming
- Te veel vrijheden en te weinig plichten
- Volksvertegenwoordigers worden dan vaak vanuit het populisme gekozen, ipv kwaliteiten.
- Democratie staat voor de woorden Demos en Cratos = De wil van het volk. De wil van het volk is niet de helft +1. We weten allemaal: “De democratie is de dictatuur van de meerderheid.”
Nadelen van de Oliegarchie:
- Politieke uitsluiting: Omdat ze de wetten van de samenleving te regelen, passeren deze minderheden wetten voor hun eigen belangen, ipv van voor het hele volk.
- Economische dominantie: Oliegarchen concurreren met elkaar voor de orde van het land, middelen en macht. Dit zorgt voor volledige controle op de marktwerking wat een tegenwerkende kracht heeft op de economie.
Nadelen van de Tirannie:
(Tirannie is net als de dictatuur, maar de tiran komt aan de macht door een staatsgreep)
- Na een staatsgreep kan het vaak erg lang duren voordat het land een balans heeft qua economie en het vertrouwen in de tiran, dit zorgt voor verdeeldheid.
Verdedigen polis:
Verdedigen is ons sterke punt. Door onze strategische ligging is het zo ongeveer onmogelijk voor andere poleis om ons aan te vallen. Ook hebben wij een groot fort gebouwd aan de zeezijde van de heuvel.
Verdedigen debat:
Voordelen van de Dictatuur:
- Duidelijke orde
- Hard optreden tegen criminaliteit
- Er worden snel beslissingen gemaakt
- Een dictator wordt gekozen door een verkiezing
Maak jouw eigen website met JouwWeb